Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Σε 2 με 3 χρόνια δεν θα υπάρχει Μνημόνιο

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 βγαίνουμε στις αγορές είπε ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ– Υπεραμύνθηκε της απόφασης για επιστράτευση.

Menelaos Myrillas
Menelaos Myrillas

Την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχει Μνημόνιο στην Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί κανονικά και πως εξασφαλίσαμε όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι «η πτώση σταμάτησε και σύντομα αρχίζει η άνοδος. Το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά και η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014. Το μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει πια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι  «δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση. Δεν έχουμε μειώσει την ανεργία. Όμως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει. Η ψυχολογία έχει αλλάξει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στον ΣΕΒ προανήγγειλε: «Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας – οι περιβόητες «δόσεις» – θα συνεχιστούν κανονικά. Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου». Επίσης ανακοίνωσε ότι σταματούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι της τρόικας: «Η Τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό «θρίλερ» με την εδώ επιστροφή της Τρόικας κάθε τρεις μήνες. Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι ως τότε ελπίζουμε και πασχίζουμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί. Για πρώτη φορά σε όλους τους συνολικούς δείκτες, όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά σε κάποιους πηγαίνουμε και καλύτερα από τους στόχους, για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίζεται». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «σχεδιάζουμε φορολογικές ελαφρύνσεις». Θυμήθηκε μέχρι και τα spreads (τα οποία είχαμε ξεχάσει εδώ και 2,5 χρόνια ) λέγοντας πως «υποχώρησαν από κοντά στις 2000 χιλιάδες πέρσι, στις 800 μονάδες τώρα και συνεχίζουν να πέφτουν».

Προανήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει «να βγει στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων από τα τρία προηγούμενα χρόνια, θα καταβληθούν όλα φέτος!» και πως «τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από δανειακή σύμβαση που υπογράψαμε πέρσι το Νοέμβριο». Μάλιστα σημείωσε ότι «ήδη το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ρίχνει πάνω από 700 εκατομμύρια κάθε μήνα στην οικονομία κατά μέσον όρο ως το τέλος της χρονιάς».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί συνεχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σπάει «ταμπού δεκαετιών» όπως είπε:

«Ήδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Απομάκρυνση «επιόρκων», κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί» τόνισε ο κ. Σαμαράς για να διευκρινίσει πως «δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10».
Επιπλέον υποστήριξε ότι σπάει ταμπού και με τις αποκρατικοποιήσεις. «Ήδη έγινε η μία μεγάλη του ΟΠΑΠ- πιστέψτε με- κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ ικανοποιητικούς όρους. Κι ετοιμάζονται άλλες δύο μεγάλες για φέτος μόνο».
Τόνισε ότι η ψυχολογία διεθνώς έχει αλλάξει για τη χώρα μας, αν και είπε αρκετές φορές ότι «δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο», αφού «δεν έχουμε βγει από την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά, δεν έχουμε μειώσει την ανεργία, που έχει φτάσει το 27% για τον γενικό πληθυσμό κι έχει ξεπεράσει το 60% για τους νέους κάτω των 25 ετών».

«Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο. Απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απαράδεκτες! Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα!» είπε αναφερόμενος στην απεργία της ΟΛΜΕ.

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι δεν αντιδικεί με τους εκπαιδευτικούς αλλά προειδοποίησε: «Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και Ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες». Αναφερόμενος εμμέσως στην ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα στην ίδια αίθουσα, ο κ. Σαμαράς σχολίασε: «Και αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις σήμερα, επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα που τους είναι και πιο πρόσφατοι…».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By