Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σαράντα επτά συλλήψεις στο στρατόπεδο μεταναστών στην Κόρινθο

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί ανάμεσα σε κρατούμενους και αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο, μετά από την απόφαση ομάδας μεταναστών να ξεκινήσει απεργία πείνας, ως μορφή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Κοινοτήτων Μεταναστών στους Απεργούς Πείνας μεταφέρουν το χρονικό των επεισοδίων ως εξής:

«Σήμερα το πρωί ξεκίνησε απεργία πείνας μια ομάδα μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Κόρινθο. Στο «κάμπ 4» σημείο 1, σύμφωνα με τους μετανάστες , 65 μετανάστες δήλωσαν ότι προχωράνε σε απεργία πείνας όταν ανακοινώθηκε παράταση κράτησης για άλλο ένα τρίμηνο. Ένας αστυνομικός τότε χτύπησε κάποιον από τους μετανάστες όταν αρνήθηκε να πάρει φαγητό. Ο ίδιος ο μετανάστης αμέσως βγήκε στη ταράτσα φωνάζοντας ότι μας σκοτώνετε» και προειδοποιούσε ότι θα πέσει κάτω. Χθές αποπειράθηκαν με τον ίδιο τρόπο να αυτοκτονήσουν δύο Νιγηριανοί.

Τα ΜΑΤ από τις 10πμ έριχναν δακρυγόνα , έπιασαν φωτιά 2 δωμάτια. Τα ΜΑΤ χρησιμοποιούσαν διαρκώς κανόνια  νερού για να καταστείλουν την κινητοποίηση.

Στις 1.10μμ άρχισαν την βίαιη εισβολή για τη καταστολή μέσα στα κελιά των μεταναστών.»

Ακούστε το σχετικό ηχητικό στιγμιότυπο:

[content_left title=»»][/content_left]

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, συννελήφθησαν 47 αλλοδαποί αφγανικής καταγωγής και σε βάρος τους σχηματίζεται ποινική δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, στάσης κρατουμένων, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμού, απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων και απρόκλητων σωματικών βλαβών, διακεκριμένες φθορές, εξύβρισης και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως «προκάλεσαν φθορές στο κτίριο στο οποίο διέμεναν, προέβησαν σε καύση στρωμάτων και ενός οικίσκου, που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα, ενώ αποπειράθηκαν να προκαλέσουν πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση θέρμανσης.

Άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ η πυρκαγιά κατασβέσθη με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By