Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαρρής: Η Λαϊκή «κατέρρευσε» όταν άρχισαν τα ανεξέλεγκτα δάνεια στην Ελλάδα

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, μετά το κούρεμα καταθέσεων.

sarisΟ Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. «Προσπαθήσαμε -συμπλήρωσε- να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης».

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας σετηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

By