Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σατιρικό κόμμα της Γερμανίας εμπνέεται από το λουκέτο στην ΕΡΤ

Δεν είναι αστείο: Το σατιρικό γερμανικό κόμμα Die Partei υπόσχεται να κλείσει τα γερμανικά κρατικά κανάλια α λα ΕΡΤ και να χτίσει ένα τείχος γύρω από τη Γερμανία.

partei4«Η μπύρα αποφασίζει» είναι το κεντρικό σύνθημα του κόμματος Die Partei -που σημαίνει πολύ απλά «Το κόμμα»- το οποίο πήρε την άδεια να συμμετάσχει στις γερμανικές εθνικές εκλογές και να τις χρωματίσει με μαύρο χιούμορ.

Η πολιτική σάτιρα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος, το οποίο μεταξύ αστείο υ και σοβαρού άλλοτε ασκεί πολιτική κριτική με όπλο το γέλιο και άλλοτε κάνει απλώς… πλάκα. Η Die Partei αρέσκεται στις προκλήσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόγραμμα το κόμμα δεσμεύεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να κλείσει τα κρατικά κανάλια ARD και ZDF εν μία νυκτί, ως παραδείγματα σπατάλης και βαρετού προγράμματος, επιστρέφοντας στους Γερμανούς πολίτες τα σχετικά τέλη.

Δεσμεύεται επίσης να διώξει τη Μέρκελ, στα πρότυπα της Αιγύπτου και κατά προτίμηση κλειδωμένη σε ένα κλουβί αλλά και να χτίσει ένα τείχος γύρω από ολόκληρη τη Γερμανία ώστε να μη μπαίνει μέσα στη χώρα η παγκοσμιοποίηση, οι επιρροές από την Ευρώπη και ανεξέλεγκτες συνέπειες από τις χρηματαγορές.

Το σατιρικό κόμμα προτείνει με κάθε «σοβαρότητα»  ποσόστωση τεμπέληδων 17% σε καίριες θέσεις στη γερμανική οικονομία και τη θέσπιση πλαφόν στους μισθούς των μάνατζερ ώστε να μην ξεπερνούν πάνω από… 25.000 φορές το μισθό ενός μέσου εργαζόμενου.

Ζητά επίσης δικαίωμα ψήφου από τα 12 με το σκεπτικό ότι θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του. Την κατάργηση της θερινής ώρα ώστε «να κερδίσουμε μία ώρα ύπνου επιπλέον». Να απαγορευθούν οι μπαρότσαρκες στους τουρίστες και να εφαρμοστεί η μέθοδος  fracking που χρησιμοποιεί βαριά χημικά για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στον…υπουργό Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάγιερ, με τη λογική ότι είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτη η τεράστια ενέργεια που διαθέτει και η οποία θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Πλάκα πλάκα πάντως, η Die Partei έχει πάρει μέρος σε τοπικές εκλογές, έχει έναν εκπρόσωπο στην κοινότητα του Λύμπεκ και 9000 μέλη, ενώ έχει ήδη πετύχει μία μικρή αλλαγή. Μετά την απόρριψη του αιτήματος του κόμματος να λάβει μέρος στις εκλογές του 2009, ο πρόεδρος της Die Partei Μάρτιν Ζόνεμπορν ξεκίνησε εκστρατεία διαμαρτυρίας και πέτυχε να αλλάξει τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας συμμετοχής στις εκλογές για τα νέα κόμματα, ώστε να μη μπορούν τα μεγάλα κόμματα να εμποδίζουν την κάθοδο νέων σχηματισμών.

Όμως τώρα που έγινε δεκτή η αίτηση του σατιρικού κόμματος να διεκδικήσει την ψήφο των Γερμανών σε εθνικό επίπεδο -γεγονός που προκάλεσε εκτενή αφιερώματα σε μεγάλα μέσα όπως το Spiegel και Sueddeutsche Zeitung- στη Die Partei είναι κάπως… απογοητευμένοι, καθώς φοβούνται μήπως καταλήξουν ένα σοβαρό πολιτικό κόμμα. Για αυτό αναζητούν ήδη την επόμενη πρόκληση και έτσι ο Ζόνεμπορν δηλώνει ότι στόχος είναι ποσοστό 100% και υπόσχεται με κάθε ειλικρίνεια ένα «βρώμικο προεκλογικό αγώνα», ενώ η ταμίας του κόμματος Ελένα Μπάρμπας σκέφτεται να γδυθεί δημοσίως.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By