Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαφή και ισχυρή απάντηση στη Συρία θέλει η ΕΕ

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν για «ισχυρές ενδείξεις» ενοχής του Άσαντ

AstonΟι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν σήμερα έκκληση για μια «σαφή και ισχυρή απάντηση» στις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν “Αστον, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Βίλνιους παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση», δήλωσε η “Αστον μετά τη σύνοδο τονίζοντας πως  οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι «μια προκαταρκτική αναφορά της πρώτης έρευνας του ΟΗΕ θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατόν».

 

Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οιεσδήποτε επιθέσεις.

Τη σημερινή ανακοίνωση χαιρέτισε ο Τζον Κέρι λέγοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών»

Στη διάρκεια της συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην παρέμβασή του, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία.Όπως αναφέρεται, «έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα όχι μόνο η Γενεύη ΙΙ ως διαδικασία, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πολιτικής λύσης, χωρίς αποκλεισμούς, που θα βγάλει τη Συρία από το δράμα του εμφυλίου πολέμου, χωρίς να ενισχυθούν οι εκφραστές ακραίων και φονταμενταλιστικών απόψεων».

Νωρίτερα το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By