Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαχινίδης: Οι αποφάσεις που με αφορούν ελήφθησαν με την νόμιμη διαδικασία

Απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε σημερινά δημοσιεύματα

saxinidis paper1Τη διαδικασία με την οποία κατέληξε στη λήψη των δύο αποφάσεων που απασχολούν σήμερα τον Τύπο, περιγράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, αναφορικά με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών

«Σε δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου γίνεται αναφορά σε δικογραφία που είναι στα χέρια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία αναφέρεται το όνομα μου. Οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται αφορούν δυο αιτήσεις επιχειρήσεων που ζητούσαν την εξυγίανση τους σύμφωνα με την υφιστάμενη τότε νομοθεσία και εκκρεμούσαν μαζί με πολλές άλλες αιτήσεις στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το 2006 σε χρόνο που δεν είχα υπουργικά καθήκοντα» εξηγεί ο βουλευτής, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις που με αφορούν ελήφθησαν με την νόμιμη διαδικασία».

Ειδικότερα, «οι αποφάσεις που με αφορούν ελήφθησαν με την νόμιμη διαδικασία κατόπιν εισηγήσεων του αρμόδιου Συμβουλίου Αξιολόγησης Εγγυοδοτικής Ευθύνης του Δημοσίου και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης τους. Οι Υπουργικές αυτές αποφάσεις για να αποκτήσουν ισχύ έπρεπε να επικυρωθούν από το αρμόδιο Εφετείο, διαδικασία που δεν ολοκληρώθηκε για τις συγκεκριμένες εταιρείες επειδή η νομοθεσία στο μεταξύ άλλαξε και οι σχετικές αποφάσεις έπαψαν να ισχύουν» προσθέτει ο κ. Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας: « το Συμβούλιο Αξιολόγησης σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία περί Εγγυήσεων του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάσει την αίτηση των επιχειρήσεων και να σταθμίσει την ωφέλεια που θα μπορούσε να προκύψει για την εθνική οικονομία από την διάσωση της εταιρείας σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης που είχε καταθέσει έναντι της διαγραφής μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας προς το δημόσιο».

«Σε περίπτωση που οι αιτήσεις εξυγίανσης απορρίπτονταν οι επιχειρήσεις κινδύνευαν να κλείσουν και τότε θα ζημιώνονταν η εθνική οικονομία και το δημόσιο ειδικότερα από την κατάπτωση των εγγυήσεων και τις απώλειες των φορολογικών απαιτήσεων τωρινών αλλά και μελλοντικών. Σύμφωνα λοιπόν με την τότε ισχύουσα νομοθεσία οι ουσιαστικές σταθμίσεις για την αξιολόγηση των αιτήσεων εξυγίανσης αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου. Επομένως οι παραπάνω δύο αποφάσεις του αρμοδίου Συμβουλίου που με αφορούν υπέκειντο στην έγκριση του Υπουργού και τις ενέκρινα με βάση την εισήγηση του Συμβουλίου προς υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει ο βουλευτής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By