Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαχινίδης: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα

Στο δείπνο εργασίας των υπεύθυνων οικονομικών των εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων στο Δουβλίνο μίλησε ο πρώην υπουργός εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ

saxinidis paper1Στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και στους ιδεολογικούς δογματισμούς που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι στην αρχή του ελληνικού προγράμματος .

Ο κ. Σαχινίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι ευρωπαίοι πίστεψαν από την αρχή στα οικονομικά οφέλη που θα προέρχονταν , κατά τους σχεδιασμούς του , από την ενίσχυση της αξιοπιστίας με μια γρήγορη οικονομική προσαρμογή αλλά και του γεγονότος ότι μια πιο ήπια-σταδιακή προσαρμογή θα απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια. Ο πρώην υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει άλλα μέτρα

« Οι υφεσιακές συνέπειες της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξαν μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες που παρέχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές  να ανασχέσουν εν μέρει την ύφεση η να επαναφέρουν την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σήμερα η Ελλάδα είναι σε βαθιά ύφεση και με υψηλή ανεργία. Δεν μπορεί να πάρει άλλα δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους.»

Μίλησε ακόμη και για τις πολιτικές παρενέργειες , από την παρατεταμένη ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία , στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση , τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. αναπτυξιακή στρατηγική. Κάλεσε τις χώρες του Βορά να ακολουθήσουν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική ,ώστε να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου στην προσαρμογή.

Στο δείπνο βρέθηκε και ο επικεφαλής του Γιουρογκρουπ Jeroen Dijsselbloem και άκουσε τον κο Σαχινίδη να ασκεί έντονη κριτική για τις αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί οικονομικών για την Κύπρο .

«Ο κίνδυνος είναι να οδηγήσουν σε διαρροή καταθέσεων προς τα τραπεζικά συστήματα των χωρών του Βορά ή και εκτός ΕΕ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες του νότου και να μειωθούν οι επενδύσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι η αφετηρία της επόμενης κρίσης στην ευρωζώνη. Η Τραπεζική ενοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης» κατέληξε.

By