Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το «μάτι» του…. ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις

Ειδική ομάδα των 36 φοροελεγκτικών θα μπορεί σε 24ωρη βάση να «ανοίγει» και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς.

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Πρόσβαση θα έχουν 36 υπάλληλοι ειδικών αποστολών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογούμενων, ηλεκτρονικά. Θα μπορούν να παρακολουθούν στις οθόνες τους το ύψος των καταθέσεων και κάθε κίνηση που γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με στόχο τον εντοπισμό φοροφυγάδων και «μαύρου χρήματος».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ημερησία», το ΣΔΟΕ, ύστερα από καθυστέρηση πολλών ετών, κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής προχωρώντας στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Πλέον, η ειδική ομάδα των 36 φοροελεγκτικών θα μπορεί σε 24ωρη βάση να «ανοίγει» και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών θεωρούνται πολύ καλά εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θα μπορούν να βλέπουν όχι μόνο τις κινήσεις κάθε λογαριασμού, αλλά να διακρίνουν λεπτομέρειες πίσω από τα νούμερα τις οποίες απλοί ελεγκτές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών.

Η αρχή θα γίνει με τα 2.062 άτομα της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. «Θα ελεγχθούν όλοι. Ένας προς ένας» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που στήνει το Σώμα θα απλωθεί και στα 53 πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει λογαριασμός υπόπτου για φοροδιαφυγή που δεν θα ελεγχθεί» λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΣΔΟΕ εστιάζει όχι σε μεγαλοκαταθέτες, αλλά σε «μικρότερους» καταθέτες που αδυνατούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαετίας πρόσωπα που, ενώ εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις δηλώνουν στην εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα. «Ο έλεγχος των συγκεκριμένων προσώπων εκτιμούμε ότι έχει πολύ ψαχνό» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Με την έρευνα της λίστας Λαγκάρντ ασχολούνται σήμερα στο ΣΔΟΕ επτά άτομα. «Αν είχαμε άλλους τέσσερις ελεγκτές δεν θα είχαμε πρόβλημα και ο έλεγχος θα γινόταν πιο γρήγορα» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Με την online πρόσβαση που αποκτούν οι πιστοποιημένοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στις τράπεζες το άνοιγμα και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται πλέον με γρήγορες διαδικασίες.

Στελέχη του ΣΔΟΕ τονίζουν: «Μας λύνονται τα χέρια», καθώς με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 6 μηνών.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Μόνο για 232 υποθέσεις που άνοιξαν οι λογαριασμοί και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις να φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 4 μηνών θα έχουν ανοίξει όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των 2.062 καταθετών που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ ενώ σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος «πόθεν έσχες» και θα έχουν εκδοθεί και οι 2.062 εκθέσεις ελέγχου.

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών προς το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και «μαύρο χρήμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έγιναν στην υπηρεσία περίπου 6.500 καταγγελίες όταν στο σύνολο του 2012 είχαν υποβληθεί 17.000.

Πέντε στελέχη του ΣΔΟΕ συναντιούνται στην αίθουσα συσκέψεων για να αξιολογήσουν τις καταγγελίες της ημέρας. Πρόκειται για καταγγελίες, που έχουν φτάσει είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, από το τηλέφωνο, από επιστολές, ηλεκτρονικές και παραδοσιακές καθώς αρκετοί φορολογούμενοι στέλνουν ακόμα γράμμα με τις καταγγελίες τους στο ΣΔΟΕ, είτε πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Κάθε καταγγελία και κάθε πληροφορία από κάθε πηγή.

Η καθημερινά οι καταγγελίες ξεκινούν από 80 έως και 150 καταγγελίες. Κάθε καταγγελία – πληροφορία μετά την αξιολόγηση της Επιτροπής καταχωρείται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ώστε κανείς να μη μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε. Κάθε μια καταγγελία αξιολογείται ξεχωριστά. Αν επάνω δεξιά στη σελίδα της κάθε υπόθεση μπει ο αριθμός μηδέν, η υπόθεση πηγαίνει στο Αρχείο, καθώς αξιολογείται ως μηδενικού ενδιαφέροντος.

Το βαθμολόγιο του ΣΔΟΕ έχει πέντε κλιμάκια. Με τον αριθμό 1 σημειώνονται υποθέσεις «μικρού ενδιαφέροντος», το 2 σημαίνει ότι η υπόθεση είναι «ενδιαφέρουσα – σημαντική», ο αριθμός 3 σημαίνει πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες και αν πάρει βαθμό 4 σημαίνει πως απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο εξωτερικό. Το ΣΔΟΕ ερευνά περισσότερες από 600 υποθέσεις αγοράς ακινήτων σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο και στο Γκσάαντ το φημισμένο χειμερινό θέρετρο.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επικεντρώνεται στα εξής: Αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, στοιχείο που ήταν υποχρεωμένοι να το εμφανίσουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν το 2011. Αν τα ποσά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.

Εντολή στο ΣΔΟΕ να γίνει έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, πρώην νομαρχών) από το 2003 και μετά καθώς και όλων των επιθεωρητών μεταφορών, υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης. Οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει ήδη CD με τα προσωπικά στοιχεία των περισσοτέρων από τα υπό έλεγχο πρόσωπα, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει πρώτα από τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Θα γίνει πλήρης φορολογικός έλεγχος, άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων (τραπεζικών κ.λπ.) και εφόσον υπάρξουν στοιχεία, τότε η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

By