Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΕΒ: Άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων

«Οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση»

kokkina daneia

Άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων εντός των επόμενων 2-3 μηνών ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θέτοντας μεταξύ άλλων και ζήτημα νόθευσης του ανταγωνισμού έναντι των επιχειρήσεων που καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

«Οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες τις στηρίζουν για να μην καταρρεύσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε: «Γι’ αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό θέμα να μην βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, στην οποία συζητήθηκαν τα αιτήματα του ΣΕΒ αλλά και γενικότερα οικονομικά θέματα.

Ο κ. Φέσσας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες «να βυθιστούμε σε μια αργή, τριτοκοσμική οικονομική και κοινωνική απομόνωση που θα την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε ότι αυτή μπορεί να συνυπάρχει με αλλαγές «που και τις επιχειρήσεις θα βοηθήσουν να ανακάμψουν και πλούτο θα φέρουν, και θα εμπεδώσουν την αισιοδοξία σε κάθε εργαζόμενο και -κυρίως σε κάθε άνεργο- ότι μπορούμε να ελπίζουμε, στην πράξη, όχι στη θεωρία».

Στα αιτήματα του ΣΕΒ περιλαμβάνεται η καθιέρωση ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, η διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και η επανασύσταση της διαρκούς επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με τους φορείς της αγοράς.

Επίσης, η θωράκιση και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, η υιοθέτηση στον τομέα του δημόσιου λογιστικού των διεθνών προτύπων IPSAs και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Στο χαμηλό ποσοστό προεξόφλησης για τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που φθάνει μόλις το 57%, όταν για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία κ.λπ. κυμαίνεται μεταξύ 85-95%, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας.

«Δεν υπάρχει λογική το ποσοστό αυτό να παραμένει τόσο χαμηλά αφαιρώντας σημαντική ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρδούβελης για τα κόκκινα δάνεια και το ΣτΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θέλησε να διαμηνύσει πως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα είναι τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας μάλιστα πως η επίλυση του «καυτού» αυτού ζητήματος αποτελεί «πρόκληση» για την κυβέρνηση και επισήμανε πως δίνεται ευκαιρία αναδιάρθρωσης και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, διαχώρισε με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του κράτους από τις δικαστικές αποφάσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως  η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.
«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε μάλιστα πως «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα» αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και τις άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

By