Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΕΒ: Δεν έχει νόημα να μιλάμε για εθνική σύμβαση και κατώτερο μισθό

Άγονη η επαφή εργοδοτικών – εργατικών οργανώσεων για την υπογραφή ΕΓΣΕΕ

DASKALOPOYLOSΜε το ερώτημα του …«αν θα υπάρξει δεύτερη» να πλανάται, ολοκληρώθηκε η πρώτη επαφή εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε δηλώσεις αμφισβήτησε την δυνατότητα υπογραφής εθνικής σύμβασης και απέρριψε το αίτημα της ΓΣΕΕ για σύμβαση που θα προβλέπει κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.

Ο  Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε ότι η συζήτηση για την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα» υποστηρίζοντας  ότι «ή νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση». Αιτιολογώντας το γιατί είχε συνυπογράψει με την ΓΣΕΕ το αίτημα για διατήρηση του κατώτατου μισθού ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε οτι  «η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή. Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας–τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο. Για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων». Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε οτι  «η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του κατώτατου μισθού αλλά η ανεργία και ο κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Είναι η αβεβαιότητα άν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρούν δουλειά τα παιδιά τους».

Στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επισήμανε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί νάρκη στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων για την συλλογική σύμβαση.

By