Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με τη συμμετοχή του ΣΕΒ οι συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας απουσίαζε από τις δύο συζητήσεις για την υπογραφή της σύμβασης.

sebΥπό την πίεση της λήξης της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στις 15 Μαΐου, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία θα μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, ο οποίος απουσίαζε από τις δύο διαπραγματευτικές προσπάθειες για υπογραφή σύμβασης.

Από τη δεύτερη συνάντηση απουσίαζαν επίσης η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ», ενώ προσήλθαν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), οι έμποροι ΕΣΕΕ και ο κλάδος και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η μοναδική συμφωνία που επετεύχθη, απόντος του ΣΕΒ, αφορούσε τη διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης για τη διασφάλιση του επιδόματος γάμου (αντιστοιχεί στο 10%) και άλλων θεσμικών αιτημάτων.

Ο στόχος -εφόσον συμφωνήσει και ο ΣΕΒ- θα είναι να μην ισχύσει η λήξη της μετενέργειας και για το επίδομα γάμου, το οποίο έχει θεσπιστεί με τον νόμο που κύρωσε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1988.

«Είναι γνωστό πως οτιδήποτε και αν υπογράψουμε, η νομιμότητα καθορίζεται από τον μνημονιακό νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, υποδηλώνοντας τον περιορισμό που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δεν ισχύει η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, Γ. Βερνίκος δήλωσε: «Είμαστε σε κρίσιμη φάση. Οι επιχειρήσεις καταρρέουν, οι εργαζόμενοι συνθλίβονται και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και να βοηθήσουμε την κοινωνία να προχωρήσει, αν και δεν είναι εύκολο σε τέτοιο περιβάλλον».

Σχεδιασμό μιας καινούργιας, ρεαλιστικής και σεβαστής απ” όλους ΕΓΣΣΕ με ταυτόχρονη κατάρτιση μιας «Εθνικής Εργασιακής Συμφωνίας» για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δύο μερών, την ανάσχεση της ανεργίας και την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, χωρίς να αναιρεί το κείμενο το οποίο εξέδωσε μία ημέρα πριν και στο οποίο οριοθετούσε τα θέματα στα οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει.

Την ενόχλησή του για τον αρνητικό σχολιασμό της απουσίας του εξέφρασε με ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τρίτους για την οριστικοποίηση της συνάντησης. Διευκρίνισε δε ότι επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον κ. Παναγόπουλο, ζητώντας 3ήμερη μετάθεση της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων, δεδομένου ότι στις 13 Μαΐου 2013 πραγματοποιείται η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωσή του.

By