Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκατόμβη νεκρών από τον σεισμό στο Ιραν

Μέχρι στιγμής 97 νεκροί. Εκατοντάδες τραυματίες. Ανησυχίες για ζημιές σε πυρηνικό σταθμό

iranseismosΣε πολύνεκρη τραγωδία μετατρέπεται η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο Ιραν, αφού τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 97 τουλάχιστον νεκρούς και 850 τραυματίες χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί που θα εντοπίζονται όσο περνάει ο χρόνος θα είναι εκατοντάδες ενώ οι τραυματίες χιλιάδες

Η δόνηση σημειώθηκε στα σύνορα του Ιραν με το Πακιστάν, 8 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν και είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, 18 χιλιομέτρων, όπως ανέφερε το Ιρανικό σεισμολογικό ινστιτούτο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) η σεισμική δόνηση ήταν μεγεθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν σχετικά με την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ, που εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να επλήγη από την σεισμική δόνηση. Ανώτατος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία του. Να σημειώσουμε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ακόμη και ως τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Άλλωστε πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφηκε στην χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

 

By