Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σενάρια αποσταθεροποίησης και πρόωρων εκλογών

Σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης και πρόωρων εκλογών δημιούργησε η δημόσια δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου για μαζική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

ekloges

Η δήλωση χθες του Νίκου Μιχαλολιάκου πως όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στο ενδεχόμενο να παραιτηθούν μαζικά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πυροδότησε σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης και πρόωρων εκλογών.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως φυσικά δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα εθνικών εκλογών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ερωτηθείς το πρωί της Παρασκευής από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εάν η κυβέρνηση σκέπεται να προσφύγει σε εθνικές κάλπες απάντησε: «Οχι καθόλου. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις και από το εκλογικό σύστημα για την αντικατάσταση των βουλευτών». Η προκήρυξη όμως επαναληπτικών εκλογών στις 14 περιφέρειες όπου έχει εκλέξει βουλευτές η Χρυσή Αυγή και στις οποίες ψηφίζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δημιουργεί πολιτικό ζήτημα.

 Ο λόγος είναι ότι εάν κατά τις επαναληπτικές εκλογές -στις οποιες η Κουμουνδούρου ήδη προανήγγειλε ότι θα δώσει το χαρακτήρα δημοψηφίσματος- αναδείξουν πρώτη δύναμη στις 14 αυτές περιφέρειες το ΣΥΡΙΖΑ, δημουργείται θέμα πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης: Θα κυβερνά με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεν, αλλά θα έχει μικρότερο ποσοστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης σε 14 περιφέρειες θα έχει ανανεωθεί η λαϊκή εντολή, ενώ στις υπόλοιπες όχι, με συνέπεια να προκύπτει θέμα δημοκρατικής εκπροσώπησης.

Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει εκλέξει ένα βουλευτή Επικρατείας και οι απόψεις των συνταγματολόγων διχάζονται ως προς το εάν η παραίτηση του συνεπάγεται προκήρυξη εθνικών εκλογών ή όχι.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πάντως ότι η έδρα του Επικρατείας μπορεί να αποδοθεί με βάση τον επιμερισμό του συνόλου των ποσοστών των προηγούμενων εκλογών και των ποσοστών από τις επαναληπτικές εκλογές στις 14 περιφέρειες, όπου είχε εκλέξει βουλευτές η Χρυσή Αυγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega επανέλαβε ερωτηθείς σχετικά με τις «απειλές» παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής επανέλαβε ότι η Δημοκρατία δεν . εκβιάζεται και η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By