Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σενάρια για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Ο ΟΗΕ ξεκινά σήμερα Δευτέρα έρευνες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασάντ στη Συρία.

syria chemical weaponsΤην ώρα που οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες για χημικά όπλα στη Συρία και μετά τη Ουάσινγκτον που δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία για τη χρήση χημικών όπλων εις βάρος αμάχων, και η Γαλλία δείχνει το καθεστώς Ασάντ ως υπεύθυνο για τη σφαγή της προηγούμενης εβδομάδας, εντείνοντας τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

«Κάθε ώρα μετράει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σχετικά με τις έρευνες, το αίτημα για τη διεξαγωγή των οποίων αποδέχθηκε έστω και με καθυστέρηση ημερών η κυβέρνηση της Συρίας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πάντως από την Ιερουσαλήμ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, πως  δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και για τις ευθύνες του συριακού καθεστώτος.

«Οι ενδείξεις είναι πλήρως συγκλίνουσες για το εύρος της σφαγής και τη συντριπτική ευθύνη του καθεστώτος. Σε ό,τι μας αφορά, και με αφετηρία συγκεκριμένα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των γεγονότων και για την προέλευσή τους», δήλωσε ο κ.Φαμπιούς, σχολιάζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση καθυστέρησε να αποδεχθεί το αίτημα του ΟΗΕ για έρευνες και στο μεταξύ η συγκεκριμένη περιοχή βομβαρδίστηκε ξανά.

«Από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί η πραγματικότητα των γεγονότων με τρόπο αδιαμφισβήτητο, θα υπάρχει απαραιτήτως μια ισχυρή απόκριση», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Ουάσιγκτον πως υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει. Τη στρατιωτική παρέμβαση κατά του καθεστώτος Ασάντ εξετάζει και η Μεγάλη Βρετανία ενώ και ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε  τη διεθνή κοινότητα να απαλλαγεί από τα χημικά όπλα της Συρίας.

Στον αντίποδα η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By