Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ένα νομοσχέδιο πλειστηριασμοί και φόροι ακινήτων

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια – Μαξίμου σε νευρική κρίση

BouliΤεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελούν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, που θα κατατεθούν την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «περάσει» , σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο φόρο ακινήτων και την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,   τα οποία και προκαλούν τριγμούς στη συνοχή της συμπολίτευσης. Η διάταξη για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ενταχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και να γίνει συζήτηση…. δύο σε ένα.

Σε νευρική κρίση

Οι διαφωνίες των βουλευτών, αλλά και οι επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται βέλη από παντού, με αφορμή την συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα περί μη υπερφορολόγησης των πολιτών στην Ελλάδα. Ο υπουργός, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε για τις επιθέσεις που δέχεται και τόνισε εμμέσως ότι ποτέ ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν αρεστός.

Στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για το προυπολογισμό του 2014  και ο υπουργός δέχεται τα «πυρά» όχι μόνον από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση έκανε χθες, κατά την τρίτη ημέρα συζήτησης επί του προϋπολογισμο, η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, με την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για έναν χρόνο. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να πει όχι στις μαζικές απολύσεις, όχι στους πλειστηριασμούς και επαναφορά της κοινωνικής πολιτικής για να έχουν ρεύμα οι ανήμποροι πολίτες που δεινοπαθούν», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κασσής, ενώ τη διαφωνία του με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εξέφρασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Από το ΠΑΣΟΚ και ο Θάνος Μωραΐτης, που υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αποφασίσει πού θέλει να πάει και δεν έχει σχέδιο ανασυγκρότησης, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει νέα μέτρα» σε ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε μερικούς μήνες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Ο Δημήτρης Στρατούλης κατήγγειλε ότι όλα τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, προς όφελος των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, για να διασφαλιστούν οι πολυεθνικές με εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας.

Στεργίου Ελένη

(Visited 1 times, 1 visits today)
By