Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε αδιέξοδο η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών

Στον αέρα βρίσκονται οι περίπου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 23 Σεπτεμβρίου.

dimotiki astynomiaΣτο παρά πέντε της υπαγωγής των δημοτικών αστυνομικών σε διαθεσιμότητα κανείς δεν έχει αναλάβει το κόστος της μισθοδοσίας τους, το οποίο σύμφωνα με το aytodioikisi.gr φτάει τα 45 με 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Κανονικά τη μισθοδοσία των δημοτικών αστυνομικών καταβάλλουν, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, οι δήμοι. Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων όμως έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το επιχείρημα της ΚΕΔΕ είναι ότι αφενός με την μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών μειώνονται τα έσοδα των δήμων από τους ελέγχους για παράνομη στάθμευση και τραπεζοκαθίσματα και αφετέρου ότι η μισθοδοσία τους δεν καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά εν μέρει και από τα δημοτικά τέλη.

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοτικών αστυνομικών , πιέζοντας τους δήμους να μεταφέρουν τις πιστώσεις.

Τη λύση καλείται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και, βεβαίως, τους δήμους. Πάντως μέχρι στιγμής οι σχετικές προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By