Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σε «αναμένα κάρβουνα» στο Μαξίμου

Samaras Maximou

Το μέλλον των τραπεζών και το άγνωστο, μέχρι στιγμής, εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου, προβληματίζει την Αθήνα.

 

samarasmaximouΣυναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται προβληματισμένος, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, καθώς το τοπίο, για το μέλλον της Λευκωσίας, παραμένει «ομιχλώδες».

Η διάσωση της Κύπρου, η αντίδραση της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της χώρας, μετά και την έμμεση απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποτελούν πηγή ανησυχίας για το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο, παρά τον προβληματισμό, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα βγει η Κύπρος από το ευρώ, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο για την Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις που θα λάβει η Κύπρος και τα πολιτικά κόμματα, μετά το χθεσινό «όχι» της βουλής, καθώς η Αθήνα δεν έχει σαφή εικόνα για  εναλλακτικό σχέδιο που ετοιμάζει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Ωστόσο, δεν είναι μέσα στα σχέδια του πρωθυπουργού να μεταβεί στην Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίζει ότι η λύση του προβλήματος θα προέλθει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από τη Ρωσία. Οι επιλογές που έχει η Κύπρος, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, η συνεισφορά από τους Κύπριους (και ομογενείς), αλλά και η πρόταση της Ευρώπης για το φόρο στις καταθέσεις, με παραλλαγές.

Σχετικά με τα κοιτάσματα, εκτιμάται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ρωσία, η οποία πριν θέσει την εν λόγω πρόταση στο τραπέζι θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε  χθες, ότι η Ελλάδα στήριξε την Λευκωσία και στην αρχική της απόφαση στο Eurogroup, με την οποία δέχθηκε το κούρεμα, και συνεχίζει να τη στηρίζει στη δεύτερη απόφαση, δηλαδή στην απόρριψη.

 

 

By