Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε γαλλικά χέρια η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα

Η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, DONSKOY TABAK αποκτά το 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος.

Του Νίκου Φιλιππίδη

sugar-cubeΟ έλεγχος της ελληνικής παραγωγής και εμπορίας της ζάχαρης στην Ελλάδα περνά σε γαλλικά, μέσω της εξαγοράς της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Την ίδια στιγμή ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μετά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, πατά για τα καλά πόδι στην ελληνική αγορά, αποκτώντας την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, DONSKOY TABAK αποκτά το 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ). Η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως στο πλαίσιο του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την μεταβίβαση 1.849.171 κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, η εταιρεία DONSKOY TABAK JSC ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος υποψήφιος. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η συμφωνία του κ. Σαββίδη για αγορά και του ποσοστού των μετοχών που κατέχει η ΣΕΚΕ ΑΕ στη ΣΕΚΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρία περνάει πλέον στα χέρια του.

Σε ότι αφορά την ΕΒΖ, ο ειδικός εκκαθαριστής της παλαιάς ΑΤΕ, ανακήρυξε την γαλλική Cristal Financiere, 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole ως Προτιμητέου Υποψήφιου για το 82,,33% (30.256.689 κοινές μετοχές). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιλαχόντες υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν οι Krajowa Spolka Cukrowa S.A. και Litex Commerce JSC.

Ποια είναι η Cristal Union

Πρόκειται για έναν γαλλικό συνεταιριστικό όμιλο, που δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν έτσι να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Η Cristal Union,100% συνεταιριστική, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, έχει στη δύναμή της 6.000 παραγωγούς και απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό. Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος είναι συνεργάτης της ΕΒΖ, καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά.

Η Cristal Union δεν περιορίζεται στην παραγωγή ζάχαρης (με τα brand names ‘Daddy’ και ‘Erstein’). Παράγει αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών.  Επίσης, παράγει φυσικά συμπληρώματα τροφίμων, επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.

 

By