Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε διαθεσιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι της Χαβουργικής

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα κι έως το τέλος Μαρτίου (έξι εβδομάδες) σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της η Χαλυβουργική ΑΕ.

xalyvourgikh620_130214

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, η διαθεσιμότητα αφορά το σύνολο του προσωπικού παραγωγής (200 άτομα), διατηρώντας σε απασχόληση μόλις 63 άτομα στους τομείς εμπορίας σιδήρου και φύλαξης των εγκαταστάσεων.

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, πριν από 8 μήνες αποχώρησαν 148 συνάδελφοί τους με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, ενώ όσοι παρέμειναν είχαν υποστεί μείωση μισθού κατά 20%.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση της Χαλυβουργικής ΑΕ στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Διατηρεί σε απασχόληση μόνο την εμπορία σιδήρου και την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας.

Για άλλη μια φορά οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλήσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί, συγκεκριμένα το Ν.4231/1-11-2013 (σχετικά με τη διακοψιμότητα).

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. Έως σήμερα αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας Βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Να προκαλέσει επίσης ο υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων, και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας.

Τέλος, καλούμε την Διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και στα πλαίσια της έως σήμερα υπεύθυνης στάσης των εργαζομένων, να επικρατήσει η κοινή λογική και ο διάλογος. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα και πάλι να είναι οι εργάτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κάθε νόμιμη – αγωνιστική αντίδραση».

By