Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανοιχτή η κυβέρνηση για αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Την Πέμπτη νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

samaras benizelos

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, που πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν, αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση» ανέφερε για το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ανώτατη κυβερνητική πηγή σε σύντομη κουβέντα που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είπε χαρακτηριστικά ότι μερικές φορές τα «φουσκώνουμε».

«Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν…» σημείωσε και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να πετύχουμε πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα.

«Όταν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα, όταν είναι χειροπιαστό, είναι διαφορετικά και μετά προχωράς και στο θέμα του χρέους όπου είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου» πρόσθεσε.

Την Πέμπτη πρόκειται να ακολουθήσουν δύο ακόμα συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, η μια θα αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκα και η δεύτερη την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με το φόρο ακινήτων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποτέλεσε θέμα συζήτησης με τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν συνεχείς βελτιώσεις. Σχετικά με τις αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών για τον φόρο ακινήτων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πως οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία του κόσμου και κουβαλούν μεγάλο βάρος. Πρόσθεσε, δε, ότι το βάρος που σήκωνε από την αρχή της κρίσης το ΠΑΣΟΚ πλέον το σηκώνει και η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε, επίσης, πως «άλλοι είναι εκείνοι που κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς».

Σχετικά με την πορεία της κινητικότητας στο δημόσιο ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Ερωτηθείς για το αν αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιορίστηκε να πει ότι «οι στόχοι είναι μακροοικονομικοί και όχι δημοσιονομικοί».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για την προώθηση της συμφωνίας μεταξύ GAZPROM και ΔΕΠΑ.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη αλλαγή στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μετά τις πιέσεις και βουλευτών της συμπολίτευσης. Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά χθες το βράδυ αποφασίστηκε να μη φορολογηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων.

Επίσης, έγινε γνωστό πως και αύριο Πέμπτη θα γίνουν δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα, ενώ θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα ώσπου να κλείσουν.
Βουλευτικό μέτωπο κατά Στουρνάρα

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση καθώς νωρίτερα 22 βουλευτές της ΝΔ, δημιούργησαν μέτωπο κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Οι βουλευτές με ερώτησή που κατέθεσαν προς τον υπουργό, χαρακτήρισαν άδικη τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By