Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Με κέρδη η Wall Street για την Τετάρτη

stocks

Με κέρδη έκλεισαν τις συνεδριάσεις του οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά από τις αποφάσεις της Fed και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,28% στις 16.581 μονάδες, κλείνοντας σε ιστορικό υψηλό.

Ο Nasdaq ενισχύθε 0,28% στις 4.115 μονάδες.

Ο S&P 500 ανέβηκε κατά 0,30% στις 1.884 μονάδες.

Στο μέτωπο της Fed, η ομοσπονδιακή τράπεζα αποφάσισε να εντείνει τον περιορισμό του προγράμματος αγορά κρατικών αμερικανικών ομολόγων (tapering) κατά 10 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από τη σημερινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed για τον Απρίλιο.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, η επιτροπή πήρε ομόφωνη απόφαση για το tapering, ενώ τα βασικά επιτόκια της τράπεζας διατηρήθηκαν αμετάβλητα.

Είναι η τέταρτη διαδοχική σύσκεψη στην οποία το πρόγραμμα μειώνεται κατά το ίδιο ακριβώς ποσό, το οποίο πλέον ανέρχεται στα 45 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Η μείωση θα είναι ισομερής για τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και χρεογράφων στεγαστικής πίστης MBS, οι οποίες θα περιοριστούν στα 25 δισ. και 20 δισ. αντίστοιχα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 μόλις στο 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% στο τέλος του 2013, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον δριμύ χειμώνα που έπληξε τη χώρα. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές υποχώρησαν 7,6%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 1,4%.

Την ίδια ώρα, περί τις 220 χιλ. νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον φορέα Automatic Data Processing (ADP), καταγράφοντας νέα δείγματα βελτίωσης της αγοράς εργασίας.

Οι αναλυτές ανέμεναν να δημιουργηθούν 210 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 192 χιλ. νέες θέσεις.

By