Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε κίνδυνο 180 έργα στην Ελλάδα – Τι φοβάται η Task Force

Το καμπανάκι της «περιορισμένης ρευστότητας» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτύπησε ο Χορστ Ράιχενμπαχ

ethnikiodospatron

Της Ελένης Στεργίου

Την περιορισμένη ρευστότητα που παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες υπογραμμίζεται στην 5η έκθεση της η Task Force για την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες αναφέρετα χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση όσον αφορά τον δανεισμό για την πραγματική οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη του Απριλίου 2013, με μια συνεχή πιστωτική ασφυξία, υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με άλλα Κράτη Μέλη, υψηλές εμπράγματες εγγυήσεις και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στην έκθεση, αναφέρεται, επίσης, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο το 1/3 των 180 έργων προτεραιότητας, με 14 έργα να μην υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν. Συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός αγγίζει τα 711 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα ακυρώθηκαν (συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 2 εκατ. Ευρώ). Στον αντίποδα οι εργασίες σε 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού κόστους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ανασταλεί για τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι.

Ωστόσο, στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν ότι δίνεται η δυνατότητα οι ΜμΕ να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μέσω του Αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για την κοινωνική συνοχή μέσω της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης, ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, όμως χρειάζεται να επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης για να τονώσει την ανάπτυξη.

H 5η Έκθεση της Ομάδας Δράσης σημειώνει:

– Από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το 67,5% είχε εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 49% στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα ανήλθε στην 6η θέση στον πίνακα της ΕΕ για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την 18η, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια πολυπόθητη “ένεση” ρευστότητας στην οικονομία.

– Παρατηρείται αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης ενώ ο αριθμός των ελέγχων σημαντικών φορολογούμενων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66)

– Η τεχνική βοήθεια χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση νομοθεσίας για τη δημιουργία του νέου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και συνέβαλε στην αύξηση της ικανότητας της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (αρχή κατά των περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας). Ως αποτέλεσμα, αναφέρθηκαν 1130 υποθέσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές 313 υποθέσεις και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 133 εκατομμυρίων ευρώ.

– Πάνω από 500 υπάλληλοι επιμορφώθηκαν σε τεχνικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

-Οι εργασίες σε 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού κόστους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ανασταλεί για τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται έγκριση και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

– έως τον Δεκέμβριο 2013 προβλέπεται να αξιολογηθούν όλοι οι δημόσιοι δημόσιοι οργανισμοί, που απασχολούν συνολικά 700.000 εργαζόμενους
και 25.000 υπάλληλοι πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας έως τον Δεκέμβριο του 2013.

– το νέο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, έχει σχηματισθεί ώστε να ηγηθεί προσπάθειας για την αποτελεσματική εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης και την εξασφάλιση πολιτικής και καθολικής κυβερνητικής στήριξης για όλες τις σημαντικές αποφάσεις

– Στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν μια συνολική μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συνονθυλεύματος νομοθετικών διατάξεων (περισσότερες από 100 διαφορετικές νομοθετικές πράξεις)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By