Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε κινητικότητα 1.600 στο χώρο της υγείας από σήμερα

Την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας 1.600 εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας υπογράφουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης- Άδωνις Γεωργιάδης και έπεται συνέχεια.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Το πρώτο κύμα της κινητικότητας στο χώρο της υγείας θα αφορά κυρίως διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ιατρούς, από νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΣΚΑΪ θα καταργηθούν καθώς υπολειτουργούσαν και θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι 1.600 αυτοί εργαζόμενοι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ελάχιστο διάστημα 15 ημερών με ένα μήνα.

Ο κ.Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι 1.600 εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που καταργούνται θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες υγείας και διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση η κινητικότητα στο χώρο της υγείας θα αφορά στη μετακίνηση εργαζομένων εντός Αττικής. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του κ.Γεωργιάδη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της υγείας, όπου είναι γνωστό όπως είπε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα έλλειψη προσωπικού. Χαρακτήρισε όμως αναγκαία την κινητικότητα ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία την ώρα που σε άλλα περισσεύει προσωπικό και υποστήριξε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε, λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ομολόγησε πάντως ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ένα ποσοστό δεν θα απορροφηθεί τελικά σε άλλες θέσεις και συνεπώς θα απολυθεί. «Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να απομακρυνθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014. Αρκετοί από αυτούς θα προέλθουν από τη δεξαμενή της κινητικότητας, γιατί δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλοι», είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μεγάλος αριθμός των απολύσεων να προέλθει από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους επίορκους, την επίσπευση μέχρι τέλος του έτους της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων συμβασιούχων του δημόσιου οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές, την κατάργηση φορέων του δημόσιου και την αναδιάρθρωση άλλων, όπως για παράδειγμα οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

Αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει το Σεπτέμβριο από την τρόικα να προσμετρηθούν στις απολύσεις όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς από το δημόσιο, όπως για παράδειγμα οι εφοριακοί που επέλεξαν την οικειοθελή αποχώρηση επειδή δεν έγιναν προϊστάμενοι στις νέες εφορίες που προέκυψαν μετά τον ανασχεδιασμό και τη συγχώνευση των ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές οι αποχωρήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι προχώρησε η μεταρρύθμιση για τη μείωση του δημοσίου και δεν θα είχαν επέλθει σε διαφορετική περίπτωση. Τώρα, κατά πόσον θα γίνει αυτό δεκτό από την τρόικα, που πιέζει για εφαρμογή των συμφωνηθέντων; Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών ο ίδιος εκτός του ότι μόλις είχε αναλάβει διέθετε μειωμένη διαπραγματευτική δυνατότητα, επειδή η Αθήνα ήταν ασυνεπής στις δεσμεύσεις της για την κινητικότητα και εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον η κυβέρνηση αυτή τη φορά φανεί συνεπής το Σεπτέμβριο θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους. Μένει να φανεί εάν αυτό θα συμβεί, ενώ σημειωτέον ότι η τρόικα πρέπει επίσης να εγκρίνει κατά πόσον οι αποχωρήσεις συμβασιούχων που παρέμεναν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές αλλά και η κατάργηση θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς προς πώληση ή ΔΕΚΟ, εμπίπτουν στο στόχο των απολύσεων.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει προετοιμαστεί η επόμενη «δόση υπαλλήλων προς ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας, οι οποίοι θα προέλθουν όπως είπε ο .Μητσοτάκης σε σημαντικό βαθμό από τους ΟΤΑ με συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων να υπάρξουν διαδημοτικές μετακινήσεις από δήμους με υπεράριθμους εργαζομένους σε δήμους με έλλειψη προσωπικού, αλλά και από το υπουργείο Υγείας, καθώς  η αξιολόγηση δομών μέχρι σήμερα αφορά μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής και η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει και όλα τα υπουργεία να συμμετέχουν στην κινητικότητα όσον αφορά στις κεντρικές τους δομές, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία ικανοποιητική προσθέτοντας ότι το Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συντονιστικό ρόλο, στο ερώτημα πάντως εάν θα οδηγηθεί η κυβέρνηση σε νέα οριζόντια μέτρα στην περίπτωση που υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις, απάντησε διπλωματικά ότι: «Δεν εξαρτάται μόνο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το να μην έλθουν οριζόντια μέτρα, πιστεύω όμως ότι θα πετύχουμε τους στόχους.»

Μέσα σε όλα αυτά, θα γίνουν και προσλήψεις, οι οποίες όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αφορούν μόνο σε θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς κινητικότητας, δηλαδή δεν θα αφορούν για παράδειγμα διοικητικό προσωπικό, αλλά όπως είπε καθηγητές ή εργαζόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή εφοριακούς που θα κάνουν ελέγχους, «όλοι προσοντούχοι με ειδικές διαδικασίες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By