Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κινούμενη άμμο η οικονομία

Οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται διαρκώς να επικαλύψουν τις όποιες θετικές ειδήσεις υπάρχουν στην οικονομία και να στείλουν και πάλι ασαφή μηνύματα σε σχέση με την πορεία της χώρας

baltakos660_1

Η υπόθεση της βιντεοσκοπημένης συζήτησης του τέως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύει ότι τόσο η Ελλάδα αλλά και η ελληνική οικονομία έχει πολύ και μάλιστα ανηφορικό δρόμο ακόμα έως ότου βγει πραγματικά στο «ξέφωτο».

Όπως είναι προφανές η εξομάλυνση των συνθηκών στην οικονομία δεν περνούν μόνο από τους αριθμούς, την επίτευξη των στόχων, το δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό ή ακόμα και τα θετικά σχόλια που μπορεί να κάνουν οι εταίροι-δανειστές σε σχέση με την πορεία της.

Πρώτα απ όλα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οποία θα δώσει σήμα και στους ξένους επενδυτές αλλά και στις διεθνείς αγορές, ότι η Ελλάδα πορεύεται με στρατηγικό σχεδιασμό ετών και όχι μικροπολιτικές κινήσεις εν όψει εκλογών.

Ωστόσο, με τον κίνδυνο του πολιτικού «ατυχήματος» να πλανάται πάνω από την Ελλάδα η σταθερότητα μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο. Η αλληλουχία των γεγονότων τελευταίων 20 ημερών, αποδεικνύουν ότι το σήμα ομαλότητας που θέλει να στείλει η κυβέρνησης δεν φτάνει στον παραλήπτη

Οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται διαρκώς να επικαλύψουν τις όποιες θετικές ειδήσεις υπάρχουν στην οικονομία και να στείλουν και πάλι ασαφή μηνύματα σε σχέση με την πορεία της χώρας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ρευστότητας που υπάρχει στην πολιτική σκηνή και το πόσο αρνητικά επηρεάζει την πορεία της οικονομίας, είναι οι εξελίξεις σε σχέση με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της έκθεσης της Moody’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Αν και η κυβέρνηση είχε ποντάρει σε μια θετική έκθεση από τη Moody’s, που θα αναβάθμιζε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από το Caa3 (υψηλού κινδύνου) με την προοπτική να τη χαρακτηρίζει «σταθερή», ο ξένος οίκος είχε διαφορετική άποψη.

Η αναβολή των ανακοινώσεων για τον Αύγουστο, δείχνει ότι οι αγορές και μαζί τους οι ξένοι οίκοι δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά, αναφορικά με την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση της Moody’s, δεν πάρθηκε βάσει της πολύκροτης υπόθεσης Μπαλτάκου, αλλά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη βουλή με ισχνή πλειοψηφία μόλις 152 βουλευτών.

H Moody’s εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανακοπεί αν πάσα στιγμή εξαιτίας ενός πολιτικού «ατυχήματος», το οποίο ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Στο ήδη ρευστό πολιτικό κλίμα, ήρθε να προστεθεί πλέον και η υπόθεση Μπαλτάκου, για την οποία οι ξένοι τώρα ενημερώνονται σχετικά με το ποιος είναι ο κ. Μπαλτάκος αλλά και για το τι μπορεί να σημαίνουν για την κυβερνητική συνοχή οι «απειλές» της Χρυσής Αυγής.

Ακόμα δηλαδή κι αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει τις επόμενες ημέρες στις αγορές, το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση για επιστροφή στην «κανονικότητα», θα κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από τη σκόνη που απειλεί να σηκώσει η πολιτική θύελλα νέων αποκαλύψεων, αλλά και των εξελίξεων που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By