Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε κλοιό κακοκαιρίας η Ελλάδα

Δυναμική επανεμφάνιση κάνει ο χειμώνας στην Ελλάδα,  ειδικότερα στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρες

kakokairia650_434

 

Σε κλοιό κακοκαιρίας θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν από το βράδυ του Σαββάτου και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση οχημάτων σε σημεία περιοχών της Πέλλας και της Ημαθίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου ΒΟΡΡΑΣ, από το 12ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου από 18ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία: στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 14ο χλμ. έως το 28ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας -Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 18ο χλμ έως το 30ό χλμ.

xioniaA

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Η επιδείνωση του καιρού

Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν καταιγίδες ενώ τη νύχτα χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 0 έως 9 βαθμούς στα βόρεια, από 8 έως 11 βαθμούς στα κεντρικά και νότια, από 8 έως 13 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, από 10 έως 16 στις Κυκλάδες και την Κρήτη, και από 7 έως 17 βαθμούς στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Για την Κυριακή η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, αναφέροντας ότι αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Εύβοιας και πιθανόν της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί στα βόρεια, ανατολικοί νοτιοανατολικοί στα νότια και η ένταση τους θα φτάνει κατά τόπους τα 8 μποφόρ.

By