Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Τσεχία

Και επίσημα υπέβαλε, σήμερα Τρίτη, την παραίτησή του ο Τσέχος πρωθυπουργός Γίρι Ρούσνοκ

jirirusnokΠροσωπική επιλογή του Προέδρου Μίλος Ζέμαν, ο αριστερός οικονομολόγος και η κυβέρνηση τεχνοκρατών, στην οποία προΐστατο, δεν κατάφεραν να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από το τσέχικο κοινοβούλιο.

Οι υπουργοί θα μείνουν στη θέση τους μέχρι την ανάδειξη νέου κυβερνητικού σχήματος, που, όπως όλα δείχνουν, θα προκύψει από πρόωρες εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Μι Λαν Στεχ, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος θα πρέπει να επικυρώσει την απόφαση το συντομότερο.»

Στο κοινοβούλιο, την πλειοψηφία κατέχει η κεντροδεξιά παράταξη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.

Ο πολιτικός αναλυτής Γίντριχ Σίντλο προβλέπει: «Πρόκειται για την έναρξη μίας εποχής στην οποία η δύναμη του Προέδρου, Μίλος Ζέμαν, θα αυξάνεται σε βάρος των πολιτικών κομμάτων. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Πρόεδρος ενεργεί ως μοναδικός παίκτης της τσέχικης πολιτικής σκηνής.»

Η διάλυση της βουλής, που επιδιώκουν τρία από τα μεγαλύτερα τσέχικα κόμματα, θα συζητηθεί στις 20 Αυγούστου. Μπορεί όμως να αποφασιστεί μόνο με τη συναίνεση του Τσέχου Προέδρου.

Η πολιτική αναταραχή βρίσκει την Τσεχία εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού η χώρα διανύει ενάμιση έτος ύφεσης.

Η αστάθεια έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, που υφίσταται σοβαρές συνέπειες από την ύφεση στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By