Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε τι διαφέρουν Ελλάδα και Ισπανία από την Ιρλανδία;

Το Bloomberg εξηγεί γιατί ο Νότος δεν μπορεί να ακολουθήσει το ιρλανδικό μοντέλο: Πρώτα από όλα λόγω της ανεργίας πάνω από 25%.

anergiaΟι ανταποκρίσεις από την Αθήνα για την ανεργία, αλλά και τα βάσανα όσων έχουν δουλειά, αμείβονται όμως ελάχιστα και απλώς περιμένουν πότε θα αλλάξουν τα πράγματα, ενώ οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους, δίνουν την αφορμή στο Bloomberg να υπενθυμίσει ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πολιτικής που χαράσσεται στη (βόρεια) Ευρώπη και των πολιορκούμενων πολιτών, όπως οι Έλληνες που απεργούν.

Ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να έχει αρχίσει να υποχωρεί , η κρίση στην αγορά εργασίας καλά κρατεί, επισημαίνει το Bloomberg.  Παραθέτει δε σχετικά τα στοιχεία μέχρι τέλος Μαΐου: Ισπανία 26,9%, Ελλάδα 26,8%, Πορτογαλία 17,6%, Ιρλανδία 13,6%, Ιταλία 12,2 %, Γαλλία 10,9%. Οι υπεύθυνοι της Ευρώπης για τη χάραξη πολιτικής πιέζουν για λιτότητα , όμως οι πολιτικοί κοιτάζουν τα νούμερα της ανεργίας και καλά κάνουν, σχολιάζει το πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και μία κυβέρνηση όπως αυτή του Μαριάνο Ραχόι που είναι υπέρ της λιτότητας, έχει δειλιάσει για περαιτέρω περικοπές στον τομέα των υπηρεσιών και τους φόρους των επιχειρήσεων.

Η σιωπηρή υπόσχεση των διαμορφωτών πολιτικής σε αυτό το θέμα είναι ότι εάν η Ελλάδα και η Ισπανία εφαρμόσουν το πρόγραμμα, θα γίνουν σαν την Ιρλανδία και τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι α) ο αριθμός των ανέργων είναι στην Ελλάδα και την Ισπανία πολύ υψηλότερος από ότι ήταν ποτέ στην Ιρλανδία και β) τα νούμερα χειροτερεύουν. Ειδικά στο τελευταίο σημείο εδράζεται η μεγάλη διαφορά.

Όταν η Ιρλανδία ανακοίνωσε το πρόγραμμα λιτότητας στο τέλος του 2010, το ποσοστό της ανεργίας ήταν  14,9%. Το νούμερο αυτό παρέμεινε σχεδόν σταθερό επί ένα χρόνο και ποτέ δεν ξεπέρασε το 15,1%, ενώ τώρα κυμαίνεται στο 13,6%. Συγκρίνετε αυτό το νούμερο με την Ισπανία, όπου η ανεργία αρχικά ήταν περίπου 20% όταν η χώρα ξεκίνησε τις πρώτες περικοπές το 201 και τώρα φτάνει το 26,9%, σημειώνει το Bloomberg. Ή με την Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από τότε που ξεκίνησε το «αμφιλεγόμενο» -όπως το αποκαλεί το διεθνές πρακτορείο- πρόγραμμα λιτότητας, που έριξε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Το λυπηρό είναι πως κάποια από τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς  εργασίας που οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής επιθυμούν δεν είναι καθόλου ανόητα. Απλώς είναι δύσκολο να πείσεις τους απλούς ανθρώπους να υποστηρίξουν την οικονομική φιλελευθεροποίηση, όταν εκ των πραγμάτων την έχουν συνδέσει με αύξηση της ανεργίας και απώλεια του δικτύου ασφαλείας τους», καταλήγει το Bloomberg.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By