Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σημίτης: «Δεν είναι ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση»

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών λίγο πριν την άφιξη της τρόικας

kostas-simitis638

Σε άρθρο του με τίτλο «Ηρωική έξοδος;» στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή μία πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το σύνολο του ελληνικού προβλήματος, λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Υποστηρίζει αντίθετα ότι «οι λύσεις θα είναι ‘τεχνικές, μεταβατικές’, έως ότου υπάρξουν κοινά αποδεκτές απαντήσεις για τη μεταχείριση των υπέρμετρων χρεών των μελών, αν τελικά υπάρξουν».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και να κατοχυρώσει την αλληλεγγύη».

Αλλά ούτε μονομερείς ενέργειες σχετικά με το μνημόνιο είναι δυνατές σύμφωνα με τον κ.Σημίτη. «Η άποψη αυτή είναι εξωπραγματική. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το ΄Δημοσιονομικό Σύμφωνο΄ ή το ΄Ευρωπαϊκό Εξάμηνο΄, που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΟΝΕ», αναφέρει. Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει μάλιστα πως ηρωική έξοδος θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια της Κίνας ή των ΗΠΑ.

Ο κ.Σημίτης συμπεραίνει συνεπώς ότι: «Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής και επίμονη διαπραγμάτευση».

Το άρθρο του κ.Σημίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού, ο οποίος ανέβασε καυστικά σχόλια στο twitter.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By