Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σημίτης: Η τακτοποίηση του ελληνικού χρέους αργεί

Χρειάζεται  και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη

simitisbbb

Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν θα επιτευχεί σύντομα, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ κρίνει ως ελάχιστα πιθανό ένα νέο κούρεμα. Παρουσιάζοντας  το βιβλίο του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» στην αγγλική του έκδοση στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή στη συζήτηση που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών Βορρά – Νότου.

Όπως σημείωσε,  μέσα από αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν, αφού το κεντρικό ερώτημα θα είναι πώς θα εξασφαλιστεί μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, επισήμανε τον κίνδυνο του έντονου ευρωσκεπτικισμού, που στην Αγγλία προσέλαβε μαζικό χαρακτήρα καταγράφοντας ωστόσο εσχάτως τάσεις υπαναχώρησης.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου μια  έντονη εσωστρέφεια «δεν επιτρέπει στη συζήτηση να λάβει πιο ουσιαστικές διαστάσεις γύρω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ενοποίηση, καθώς και  η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης συζητούνται  δυστυχώς ελάχιστα.

«Τα εκατομμύρια άνεργοι, η θεαματική πτώση εισοδημάτων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ήταν αποτέλεσμα της ανέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε.  Χρειάζεται λοιπόν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε.

By