Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σημαντικός εξαγωγέας γούνας στην Ασία, η Ελλάδα

Αυξάνεται αλματωδώς ο σχετικός δείκτης σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο

 

gounesΊσως να είμαστε μία χώρα του «ευρωπαϊκού Νότου» πλην όμως ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας είναι …η γούνα. Ένα προϊόν στο οποίο ανταγωνιζόμαστε επάξια μεγάλες χώρες του Βορρά.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την σχετική έκθεση που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές γούνας στην Κίνα και στις παρεμφερείς αγορές παρουσιάζουν αλματώδη πρόοδο. Πιο συγκεκριμένα οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν – σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ/ΜΠΕ – το έτοιμο γούνινο ένδυμα αλλά και τα κατεργασμένα γουνοδέρματα. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν για το 2012 στα 10,87 εκατομμύρια δολάρια έναντι 8.335.193 δολάρια το 2011 και 5.213.574 δολάρια το 2010, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές ανήλθαν στα 9,45 εκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την ανάγκη κρατικής παρέμβαση για την ενίσχυση της εξαγωγικής αυτής δραστηριότητας επισημαίνεται ότι πρέπει να εστιαστεί στη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος της ελληνικής γούνας για να περιοριστούν τα φαινόμενα αντιγραφής του προϊόντος. Τέλος σχετικά με τον ανταγωνισμό, στην Κίνα εξάγουν γούνες η Δανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.[space size=»30″]

By