Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκάνδαλο εκατομμυρίων απειλεί τον Πούτιν

Δύο συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν φέρονται να κατέθεσαν χρήματα από παράνομη δραστηριότητα σε λογαριασμό που συνδέεται με το πρόσωπό του

putin
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών υγείας της Ρωσίας ώστε να καρπωθούν επιπλέον χρήματα. Ωστόσο, η σημαντική λεπτομέρεια βρίσκεται στο ότι το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 2005 με εντολή του ίδιου του Πούτιν.

Δύο από τους παρόχους ιατρικού εξοπλισμού υπερκοστολογούσαν τα προϊόντα και έστελναν τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, όπως ανακάλυψε το Reuters, μετά από έρευνα που διεξήγαγε το ίδιο. Συγκεκριμένα χρέωσαν τον εξοπλισμό τουλάχιστον 195 εκ. δολάρια, εκ των οποίων τα 84 εκ. στάλθηκαν σε ελβετικές τράπεζες.

Από αυτά τουλάχιστον 48 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε εταιρεία, η οποία βοήθησε στην κατασκευή πολυτελούς κτηρίου στη Μαύρη Θάλασσα, γνωστό ως «το παλάτι του Πούτιν».

Το κτήριο προσέλαβε το προσωνύμιο μετά από ισχυρισμό επιχειρηματία ότι το κτήριο χτίστηκε για τον κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αρνηθεί κάθε σχέση με το κτήριο.

By