Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σκιάθος: Πρόστιμα ως και 1000 ευρώ για όσους μαζεύουν βότσαλα στην παραλία Λαλάρια

Το λιμεναρχείο Σκιάθου εξέδωσε απαγόρευση συλλογής βότσαλων και απειλεί με πρόστιμα 400-1.000 ευρώ, σε όσους αποψιλώνουν την περιοχή

lalaria beach skiathos

Μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Σκιάθου, τα Λαλάρια, φαίνεται να προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Λιμεναρχείο Σκιάθου, εξαιτίας της συνήθειας των τουριστών να μαζεύουν τα χαρακτηριστικά άσπρα βότσαλα της παραλίας, που την έκαναν ξακουστή σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι ντόπιοι τα μαζεύουν και «ντύνουν» με αυτά τις αυλές τους, άλλοι τα ζωγραφίζουν και τα πουλούν, οι ξένοι τα παίρνουν ως αναμνηστικά. Οι γεωλόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά η παραλία από τα χαρακτηριστικά άσπρα βότσαλα.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την παραλία, το λιμεναρχείο Σκιάθου εξέδωσε απαγόρευση συλλογής βότσαλων και απειλεί με πρόστιμα 400-1.000 ευρώ, σε όσους αποψιλώνουν την περιοχή. Σύμφωνα με τους ντόπιους, το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα, όλοι πηγαίνουν πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά να απολαύσουν το τοπίο.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι εντοπιστούν να έχουν μαζί τους άσπρα βότσαλα από τα Λαλάρια θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, ενώ επιπλέον θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο. Στα Λαλάρια φτάνει κανείς μόνο μέσω της θάλασσας, με καραβάκια που αφήνουν τους εκδρομείς στην παραλία και επιστρέφουν μετά το μεσημέρι. Οπότε στην αποβίβαση θα τους αδειάζουν τις τσέπες.

By