Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκουριές: Ελεύθεροι έξι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια

Σε τέσσερις κατηγορουμένους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα

xalkidiki_epeisodia_xrysos_aftodioikisi

Έξι από τους συνολικά 29 κατηγορούμενους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν πέρσι στις Σκουριές, στην βορειοανατολική Χαλκιδική, που συνδέονταν με τις αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού, αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά τις  απολογίες τους στην ανακρίτρια Πολυγύρου.

Σε τέσσερις κατηγορουμένους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απαγορεύεται να πλησιάσουν σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων το εργοτάξιο και τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», όπως και να μην πλησιάσουν σε απόσταση δέκα μέτρων τους εργαζόμενους-μεταλλωρύχους της εταιρείας που διαμένουν στην Ιερισσό. Επιπλέον τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο τελευταίος όρος μαζί με τον όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου όπου διαμένει επιβλήθηκε στον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εκ των πρωτεργατών του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού, Τόλη Παπαγεωργίου. Ο έκτος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο, με τις απολογίες άλλων δέκα κατηγορουμένων για την υπόθεση, ενώ την Τετάρτη θα δώσουν εξηγήσεις οι τελευταίοι 13 κατηγορούμενοι.

Η ογκωδέστατη δικογραφία -αριθμεί πάνω από 2.500 σελίδες- περιλαμβάνει και συνομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων που καταγράφηκαν μετά από άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.

Οι βαρύτατες πράξεις που αντιμετωπίζουν, μεταξύ αυτών της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, φέρονται ότι τελέστηκαν από τις αρχές Μαΐου του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του ίδιου έτους, στην περιοχή «Λάκκος Καρατζά», στη Μεγάλη Παναγία και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού.

Μεταξύ άλλων, τα επεισόδια αφορούν στον τραυματισμό αστυνομικού από αγνώστου ταυτότητας θραύσματα (ύστερα από κινητοποίηση στο δάσος του Κάκαβου), συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ, καταγγελίες εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» για εμπρησμούς στα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, καταγγελία για ρίψη κροτίδων σε σπίτι πρώην μεταλλωρύχου και φθορές σε φορτηγά της εταιρείας.

By