Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σκουρλέτης: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να κυβερνήσουμε

«Δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή»

skourletis

Eπίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα έτοιμος να κυβερνήσει. Παράλληλα επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ΑΝΕΛ, ωστόσο κράτησε στάση αναμονής για τη ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική στάση που θα κρατήσει στο θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της δημοκρατίας.

Ειδικότερα κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ο κ. Σκουρλέτης τον κατηγόρησε πως «δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το οτιδήποτε αν δεν του το επιτρέψουν οι δανειστές» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «είναι όμηρος της μέχρι τώρα τακτικής του. Όλα τα άλλα είναι απλώς επικοινωνιακές, ανέξοδες εξαγγελίες».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά» και επιχειρηματολόγησε λέγοντας : «Μόνο στο πλαίσιο των προγραμματικών μας επεξεργασιών συμμετείχαν 700 περίπου στελέχη και πάνω από 2000 συνεργάτες συνέβαλαν κατά περίπτωση, για να μην αναφερθώ σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, ημερίδες, συναντήσεις με φορείς και παρεμβάσεις εντός και εκτός βουλής. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν επιπολαιότητες και αμφισημίες»

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις ανέφερε: «Όλοι αριστεροί είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν δέχομαι το δημοσιογραφικό όρο «αριστερή αντιπολίτευση», από εκεί και πέρα διαφορετικές απόψεις υπάρχουν όπως και μια κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου εντός της δικής μας αριστεράς. Σημασία έχει όλα αυτά να συντίθενται με τον καλύτερο τρόπο και να μας δεσμεύουν όλους οι συλλογικές μας αποφάσεις»

Ο κ. Σκουρλέτης δεν σχολίασε την αιχμηρή κριτική της κ. Πορτάλιου με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος, έσπευσε όμως να επισημάνει πως «ήταν μια θετική και επιβεβλημένη κίνηση στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε «Πήγαμε με γνωστές τις θέσεις μας για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, γνωρίζοντας το ρόλο που παίζει η Εκκλησία και σήμερα και διαχρονικά».

Κληθείς να τοποθετηθεί στην προοπτική πολιτικής συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ την απέκλεισε κατηγορηματικά τονίζοντας: «Πώς θα μπορούσαμε να βρεθούμε μαζί με κάποιους που έχουν υιοθετήσει τον νεοφιλελευθερισμό και που μαζί με τον άλλο εταίρο του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού ευθύνονται για το σημερινό δράμα της χώρας μας; Να αλλάξουμε τα πράγματα θέλουμε, να διορθώσουμε αδικίες, όχι να κοροϊδέψουμε τον κόσμο».

Αρνητικός ήταν και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία» ενώ στην ερώτηση αν θα συνεργαζόταν με μία καινούρια ΝΔ απάντησε με καυστικό ύφος «Νομίζω πως το παρατραβάς …».

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ σχολίασε πως «βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή και βαδίζει προς ένα κρίσιμο συνέδριο, από τις απαντήσεις που η ίδια θα δώσει θα εξαρτηθούν πολλά».

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή η οποία ούτως ή άλλως δεν αντιστοιχεί με τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν μπορώ να πιστέψω πως θα βρεθούν 180 βουλευτές που θα αγνοήσουν τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας, θα της γυρίσουν την πλάτη και θα δώσουν πράσινο φως στον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει την ολέθρια πολιτική του».

By