Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αποδέχεται όλα τα μέτρα της τρόικας

«H τρόικα ζητά αυτά που είναι ήδη γνωστά από καιρό ότι θα ζητούσε»

troika tomsen

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «ΑLPHA 9,89» ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για πεπατημένη οδό από μέρος της κυβέρνησης όσον αφορά την αποδοχή των όρων και μέτρων που επιβάλει η τρόικα.

«H τρόικα ζητά αυτά που είναι ήδη γνωστά από καιρό ότι θα ζητούσε. Θέλω να πω ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι στην τελευταία του φάση, ήταν γνωστή η φάση της αξιολόγησης» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη η συζήτηση γύρω από τον νόμο για τις απολύσεις, για το ασφαλιστικό, για τον ΦΠΑ, για το νέο μισθολόγιο, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, δεν είναι καινούργια ζητήματα.

Κατά τον ίδιο η αποκρυπτογράφηση αυτών που συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup, αλλά και όσων δηλώνονται εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι ότι κατ’ ουσίαν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονιακού οικοδομήματος, «που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ότι έχουμε μπει στη μεταμνημονιακή περίοδο».

Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται και σημείωσε ότι η ελληνική Βουλή, «έχει ψηφίσει πάνω από 400 νόμους μνημονιακούς» και «έπονται άλλα 19 προαπαιτούμενα που μπαίνουν τώρα στο τραπέζι με τις συζητήσεις με την τρόικα», αλλά «εξακολουθεί να είναι ένα κυρίαρχο όργανο» και «κατά συνέπεια, η ίδια η ελληνική Βουλή έχει τη δυνατότητα να καταργήσει αυτούς τους νόμους…», οι οποίοι «δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις».

Ακόμα επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το σκέλος των δανειακών συμβάσεων «θα το διαπραγματευτούμε με τους εταίρους», αλλά «αυτά τα οποία αφορούν ένα πλέγμα νόμων και μέτρων που συνδέονται με το μνημόνιο και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα καταργήσουμε».

Τέλος, στο ερώτημα μήπως δεν είναι ακόμα ασφαλές το περιβάλλον για την Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της εκτίμησε ότι με αυτή τη λογική ουσιαστικά θα είμαστε στο διηνεκές σε ένα μνημονιακό τούνελ.

«Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων, ώστε να μπουν τα πράγματα αυτά στο τραπέζι. Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν συνολικά την επόμενη μέρα για την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

By