Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σνόουντεν: Η NSA έστελνε εμπιστευτικές πληροφορίες στο Ισράηλ

Ανεπεξέργαστες πληροφορίες που δεν υποστεί λογοκρισία μεταφέρονταν σε αντίστοιχη υπηρεσία του Ισράηλ

snowden

Νέα βόμβα έχει να αντιμεωπίσει η Αμερική μετά από δηλώσεις του Έντουαρντ Σνόουντεν που υποστήριξε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ μεταβίβαζε στο Ισραήλ ανεπεξέργαστες εμπιστευτικές πληροφορίες που δεν είχαν υποστεί λογοκρισία, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το διεθνές πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που στέλνουν σε ξένες κυβερνήσεις ώστε να ην αποκαλύπτονται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ονόματα, όμως στην περίπτωση του Ισράηλ οι ΗΠΑ έκαναν μια εξαίρεση καθώς αποτελεί σύμμαχό της.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν για παράδειγμα το περιεχόμενο ιδιωτικών συνομιλιών και τα ονόματα των προσώπων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους, περιλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών που συζητούσαν με συγγενείς τους στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Πρόκειται για μία από τις πλέον χονδροειδείς παραβιάσεις που έχουμε ποτέ δει» υπογράμμισε ο 31χρονος Σνόουντεν που έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία και ζει σήμερα εκεί.

Οι πληροφορίες της NSA μεταφέρονταν στην αντίσοιχη υπηρεσία του Ισραήλ την Unit 8200 και όπως αποκαλύπτει ένα έγγραφο το οποίο έχουν καταρτίσει το Ισραήλ και η NSA, όλα τα είδη επικοινωνιών μπορούν να διαβιβαστούν από τη μία στην άλλη πλευρά, από έγγραφα χωρίς περικοπές έως τις τηλετυπίες, τις τηλεομοιοτυπίες, τις φωνητικές καταγραφές όπως και τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες κατασκοπείας. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την συνεχή επικοινωνία μετάξυ των δύο υπηρεσιών.

By