Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σνόουντεν: Με τις αποκαλύψεις τηρήθηκε η ισορροπία δημοσίου συμφέροντος-εθνικής ασφάλειας

Στόχος δεν ήταν η πρόκληση ζημιάς στο σύστημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

nsa

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω βιντεοσύνδεσης, υποστήριξε ότι «με τις αποκαλύψεις μου, τηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας».

Ο Σνόουντεν, μιλώντας από τη Μόσχα καθώς η Ρωσία του προσφέρει προσωρινό άσυλο, σημείωσε ότι στόχος της διοχέτευσης των αποκαλύψεων στον Τύπο δεν ήταν η πρόκληση ζημιάς στο σύστημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Γινόταν μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ήταν καθήκον μου να αποκαλύψω αυτά τα προγράμματα», τόνισε.

«Θα μπορούσα, αλλά δεν το επέλεξα, να αναρτήσω όλες αυτές τις αποκαλύψεις στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο τεχνικός και πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι διάλεξε τον Τύπο για να διοχετεύσει τις πληροφορίες καθώς ο Τύπος μπορεί να συνομιλήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί ότι «παρά τις αποκαλύψεις μου, τηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος».

Είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε, ότι «οι αποκαλύψεις μου υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον, με την έννοια ότι οι άνθρωποι έμαθαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι στα χέρια μυστικών υπηρεσιών, που δεν λογοδοτούν για αυτό».

«Δεν βλέπω να έχει προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ», κατέληξε.

By