Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Yπόθεση Σνόουντεν: Θα ζητήσει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία

Ο πρώην σύμβουλος της NSA συναντήθηκε με ακτιβιστές, προκειμένου να καταγγείλει την «απειλητική και παράνομη» συμπεριφορά των ΗΠΑ

snowdenΟ πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, που παραμένει αποκλεισμένος εδώ και τρεις εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, θα μπορούσε να μείνει στη Ρωσία εάν σταματήσει να επιδίδεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας του όρους που είχε θέσει ο πρόεδρος της χώρας  Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Σνόουντεν θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει στην Ρωσία εάν, πρώτον, παραιτηθεί πλήρως από τις δραστηριότητές του που βλάπτουν τους Αμερικανούς εταίρους μας και, δεύτερον, εάν το ζητήσει ο ίδιος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι δεν είναι ενήμερος για το εάν έχει υποβληθεί επίσημα αίτημα από τον Σνόουντεν να του χορηγηθεί άσυλο.

Κυβερνητικές οργανώσεις

Νωρίτερα, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συναντήθηκαν με τον Σνόουντεν στο τερματικό Φ του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας είχαν δηλώσει ότι ο 30χρονος πληροφορικός, πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις ρωσικές αρχές.

«Πρόκειται να ζητήσει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο έναν από τους παριστάμενους στη συνάντηση που είχε ο Σνόουντεν.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη ότι ο Σνόουντεν έλαβε την απόφαση αυτή διότι είναι αδύνατον να μεταβεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δήλωναν έτοιμες να τον δεχθούν και του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.

Ο Σνόουντεν είχε καλέσει τις συγκεκριμένες οργανώσεις, προκειμένου να καταγγείλει την «απειλητική και παράνομη» συμπεριφορά των αρχών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι εμποδίζουν τις προσπάθειές του να βρει άσυλο.

«Δεκατρία πρόσωπα πήγαν τη συνάντηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Άννα Ζαχαρένκοβα.

Την πληροφορία για αίτηση προσωρινού στη Ρωσία εκ μέρους του Σνόουντεν επιβεβαίωσε και ο ιστότοπος WikiLeaks, αναφέροντας, παράλληλα, στον λογαριασμό του στο Twitter ότι  σχεδιάζει στο μέλλον να μεταβεί στη Λατινική Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα είχαν δηλώσει διατεθειμένες να προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία, επειδή αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By