Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σοβαρά δημοσιονομικά κενά στην ελληνική οικονομία για τη διετία 2015-6 βλέπει η ΕΚΤ

«Οι κίνδυνοι πηγάζουν από την αβεβαιότητα για τις επιδράσεις των φορολογικών μεταρρυθμίσεων»

Ekt

Την ώρα που η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στα τέλη του μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «σοβαρά δημοσιονομικά κενά» το 2015-16.

Ειδικότερα στο μηνιαίο δελτίο, η ΕΚΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι εντός τροχιάς για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 (1,5% του ΑΕΠ), αλλά αντιμετωπίζει «σοβαρά δημοσιονομικά κενά» στην προσπάθειά της να πετύχει τα «φιλόδοξα» πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 (3%) και του 2016 (4,5%).

Παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται πως «οι κίνδυνοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές»της Ελλάδας πηγάζουν από την «αβεβαιότητα για τις επιδράσεις των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος», από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή περικοπών που είχαν επιβληθεί στα ειδικά μισθολόγια και από την «χρηματοοικονομική κατάσταση» στον ευρύτερο τομέα της Υγείας.

Τέλος, όσον αφορά τη χώρα μας, η ΕΚΤ προσθέτει ότι οι λύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της διετίας 2014-15 θα πρέπει να συζητηθούν κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, και κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2014.

By