Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στήριξη Σοσιαλδημοκρατών σε Γιούνκερ με ανταλλάγματα

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν»

antikagelarios germanias

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισαν να δώσουν την πλήρη στήριξή τους στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον συντηρητικό Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σημείωσαν ακόμα ότι αναμένουν άλλα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε να δοθούν στους συμμάχους του κόμματός τους, όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, επιβεβαίωσε την απόφαση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι το κόμμα του κ. Γιούνκερ κέρδισε τις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου ο επικεφαλής του πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές και ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αναμένουμε άλλα αξιώματα να δοθούν στους σοσιαλδημοκράτες», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γκάμπριελ.

«Ο Μάρτιν Σουλτς (σ.σ πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, επίσης υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν) είχε τη στήριξη όλων εδώ…για τη θέση του προέδρου των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Ακόμη οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε. για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη για ευελιξία που θα προωθήσει την ανάπτυξη.

By