Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ συμμετέχει στο επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

hawking 01Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, με τη μορφή επιστημονικού μποϊκοτάζ, συμμετέχει ο διάσημος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ. Συγκεκριμένα απέσυρε τη συμμετοχή του από διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του, σύμφωνα με το Guardian.

Η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, με τη σύμφωνη γνώμη του Στίβεν Χόκινγκ, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός φυσικός «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».

Η απόφαση του Χόκινγκ εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία. Τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Το γραφείο του προέδρου Σιμόν Πέρες δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση του Χόκινγκ, αλλά το όνομά του Βρετανού επιστήμονα έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

By