Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταδιακή ανάκαμψη στις οικονομίες Αμερικής και Ιαπωνίας

H Aμερική αυξάνει το ΑΕΠ της κατά 3%. 

usastate_department_mΚαι ενώ Γερμανία και Αμερική αντήλλαξαν πυρά για τη λιτότητα και την κατανάλωση ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξήσουν την οικονομία τους κατά 3% τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο μίας ιστορικής αναδιάρθρωσης για την κυβερνητική στατιστική, θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ΑΕΠ παράγοντες όπως τα δικαιώματα κινηματογραφικών ταινιών και οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, Ο Μπρέντ Μούλτον από το γραφείου οικονομικής ανάλυσης σημειώνει πως η αναθεώρηση είναι η μεγαλύτερη από τότε που προστέθηκε στο ΑΕΠ ο κλάδος του λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το 1999. Οι αλλαγές στη φύση της αμερικανικής παραγωγής οδήγησαν στο περιληφθούν στο ακαθάριστο εγχώριο οικονομικό προϊόν άυλα στοιχεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος τρόπος υπολογισμούς του αμερικανικού ΑΕΠ, δεν θα αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο,  από την σταθερότητα του στόχου για τον πληθωρισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μέχρι τον τρόπο που αποτιμάτε η οικονομία σε διάφορες πολιτείες.

Εν τω μεταξύ η Ιαπωνία που βρέθηκε στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα κυρίως για την νομισματική πολιτική που ασκεί, εκτιμά πως σε δυο χρόνια θα αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και η οικονομία της να αναπτυχθεί χωρίς τη βοήθεια των αρχών.

Ο υπουργός οικονομικών της χώρας Τάρο Άσο σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, σημειώνει: «Ας πούμε ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια. Δύο με τρία. Αυτό ελπίζουμε.  Όσον αφορά στον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 2% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο Άσο εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες.

 

By