Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταθερή η αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας από τον S&P

Στον απόηχο της επερχόμενης ΑΜΚ στην οποία θα προχωρήσει η τράπεζα

ethniki trapeza

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s διατήρησε την αξιολόγηση του για την Εθνική Τράπεζα στη βαθμίδα «CCC/C», με το outlook να είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με την ανάλυση του S&P, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε στις 16 Απριλίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα κεφάλαια της κατά 2,5 δισ. ευρώ.

«Δεν εκτιμούμε ότι η ΑΜΚ θα δημιουργήσει ένα επαρκές «μαξιλάρι» για να καλύψει την επίδραση από υψηλές πιστωτικές ζημιές τις οποίες αναμένουμε να δούμε από τα μεγάλα και αυξανόμενα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας και από τα αναδιαρθρωμένα assets, που θα έχουν στην φερεγγυότητα της τράπεζας», αναφέρει ο οίκος.

Ως εκ τούτου, η Standard & Poor’s αναμένει ότι το ΤΧΣ θα είναι πρόθυμο και σε θέση να παράσχει κεφαλαιακή στήριξη στην Εθνική Τράπεζα. Για το λόγο αυτό, επιβεβαιώνει το CCC/C της τράπεζας ενώ τονίζει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης στους επόμενους 18-24 μήνες «εάν πιστεύαμε ότι πρόκειται να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της εξαιτίας ανεπαρκών κεφαλαίων ή στήριξης ρευστότητας».

Εκτιμά ωστόσο ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Εθνικής Τράπεζας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, και ότι το εναπομείναν έλλειμμα, εάν είναι επιτυχημένη η ΑΜΚ των 2,5 δισ. ευρώ, θα είναι περιορισμένο.

Πηγή: capital.gr

By