Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Fitch

«Μπαράζ» αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία

fitchA

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «Β-», με την προοπτική να είναι «σταθερή».

Σύμφωνα με την έκθεση του Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Την ίδια ώρα δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων όπως στο παρελθόν και ο Fitch αναμένει πως η τρόικα θα καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος του έτους. Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά μέχρι το Φεβρουάριο του 2014. Ο οίκος αναγνωρίζει πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψη του.

H ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μέχρι σήμερα η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της ύφεσης και της ανεργίας και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει διασφαλιστεί. Ωστόσο, επισημαίνει ο Fitch, ο ρυθμός της συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί στο 3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 5,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία φαίνεται να σταθεροποιείται.

Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, καθώς είχε προηγηθεί η αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας από τον Moody’s την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας είναι αναμενόμενες, κάτι που αποτυπώνεται και στα μεγάλα κέρδη που έγραψε στην αρχή της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By