Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σταυρώνονται» τα κόμματα για τις εκλογές

Κλειδί η ΚΕΔΕ για τον εξεύρεση κοινού βηματισμού μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων

ekloges-vasiko_0

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και η στέρηση στους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διχάζει τα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ είναι γνωστό ότι η ΚΕΔΕ θέτει θέμα κύρους και νομιμότητας των εκλογών για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, στο παρασκήνιο επιχειρείται να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ντόλιος που αρχικά εξέφρασε την διαφωνία του με την τροπολογία που αφορά στους μετανάστες, έθεσε αιφνιδίως και ζήτημα με την ημερομηνία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «απειλώντας» σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους με καταψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Π. Κουκουλόπουλος από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επιχείρησε να «μαζέψει» το ασκέρι που εμφανίζεται διαμελισμένο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η τροπολογία προστατεύει το κύρος θεσμών, αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης στη χώρα, ενώ στη ΝΔ που βλέπουν μπροστά τους την ήττα σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, είναι προφανές και από τις τοποθετήσεις βουλευτών στη Βουλή να υποβαθμίσουν τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Το μείζον είναι η Ευρώπη και το μέλλον της», είπε η Σ. Βούλτεψη.

Ο σταυρός της «σταυροδροσίας»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την σταυροδοσία, ο Στ. Παναγούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αναβολή των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας πάντως, όπως διευκρίνισε προσωπική άποψη. Το αίτημά του να αποσυρθεί η τροπολογία για τους μετανάστες απορρίφθηκε με τον Γ. Μιχελάκη να σημειώνει πως εάν δεν προσαρμοστεί η χώρα στην απόφαση του ΣτΕ, ελλοχεύει ο κίνδυνος την επομένη των εκλογών να υπάρξουν προσφυγές, να ακυρωθεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε ξανά στις κάλπες.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις 

By