Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: Εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Αύξηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2013.

Statement of Christos Staikouras / Δηλώσεις Χρήστος ΣταικούραςΣτοιχεία που δείχνουν πως η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εξελίχθηκε θετικότερα του αναμενομένου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.150 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του α” πενταμήνου 2013 (18.730 εκατ. ευρώ), ενώ το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.432 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61 εκατ. ευρώ ή 0,4%, έναντι του στόχου (17.370 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, «με τη συμπλήρωση του πενταμήνου του έτους διαπιστώνεται ότι η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται. Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος. Η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει σηκώσει τεράστια βάρη για την επίτευξη της επώδυνης, αλλά αναγκαίας, δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορεί ρεαλιστικά πλέον να διαπιστώνει ότι οι θυσίες της βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και μακριά από παίγνια μηδενικού αθροίσματος, εργάζεται για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη συμπλήρωση του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By