Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: Οι θετικές επιδόσεις του προϋπολογισμού το 2013 συνεχίζονται και φέτος

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2013, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι σε διαρθρωτικούς όρους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη

staikouras

«Η καλή επίδοση του 2013 φαίνεται να συνεχίζεται και το 2014», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι. Το δε πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τα έσοδα είναι 230 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό δεκαήμερο. Ωστόσο, η επίδραση του της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014 τελεί υπό αξιολόγηση. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε, τεκμηριωμένα, τις προτάσεις μας. Βέβαια, η έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκτιμήσεις και προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε. Πάντως, νέα, οριζόντια, μη ψηφισμένα μέτρα περιστολής μισθών και συντάξεων και αύξησης φόρων δεν προβλέπονται», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς εάν το πλεόνασμα οφείλεται στο γεγονός ότι το Δημόσιο εμμένει σε λογική «στάσης πληρωμών» όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, ο κ Σταϊκούρας αναφέρει ότι: «Η αλήθεια είναι ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του περίπου κατά 50% το 2013. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι, αν και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών συρρικνώνεται έχουν δημιουργηθεί κάποιες νέες. Οφειλές όμως που ενσωματώνονται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν κρύβονται δαπάνες «κάτω από το χαλί»».

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2013, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «σε διαρθρωτικούς όρους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και το σημαντικότερο δίνει στην χώρα μας ισχυρό εφόδιο για την παραπέρα πορεία της».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα  

By