Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα δύο οι «58»

Νέα συνάντηση αυτήν την ώρα της άτυπης επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών 

kentroaristera767_576

Κλίμα διχασμού επικρατεί στην κίνηση των «58» μετά και τη χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση της ολομέλειας. Από τη μία οι υποστηρικτές της απόφασης για μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο στο εγχείρημα της ελληνικής ΕΛΙΑΣ με το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη ο ατύπως επικεφαλής της κίνησης Γιάννης Βούλγαρης, τα στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων κινήσεων, πλην της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα»  του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου, που συνεχίζουν το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα δε,  έχει βαρύνει και από τις ανακοινώσεις τοπικών επιτροπών της πρωτοβουλίας των «58» (σε περιοχές όπως η Δυτ. Μακεδονία, η Μαγνησία, ο Πειραιάς κ.α.) που αποδοκιμάζουν την απόφαση της μη συμμετοχής των «58» στο ευρωψηφοδέλτιο του συνεργατικού σχήματος που ετοιμαζόταν και κάνουν λόγο για κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμποληθεί, παραπέμποντας στο ως τώρα ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για το εγχείρημα.

venizelos-cosac

Ανάμεσα σε θέσεις περί αιφνιδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη και έκτακτες συνθήκες που επέβαλλαν την απόφαση για μη συμμετοχή των «58» στο ευρωψηφοδέλτιο και θέσεις περί αυτογκόλ που οδηγεί το εγχείρημα σε ναυάγιο και έπρεπε να αποφευχθεί προς χάριν του γενικότερου σκοπού, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ συναντώνται αυτήν την ώρα με τους εκπροσώπους των «58» στη Χαριλάου Τρικούπη. Η όλη εξέλιξη, δημιουργεί νέα δεδομένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πρέπει τώρα να συγκεράσει τις εσωκομματικές διαφορές, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς, να σεβαστεί τις προτάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ηλία Μόσιαλου και να ανταποκριθεί στο αίτημα για υποψηφίους και από την κοινωνία.

loverdosbcsa

Ο κ. Βενιζέλος πάντως βρίσκεται (μαζί με τη Συλβάνα  Ράπτη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, την Άννα Καραμάνου και το Χρήστο Δερβένη) ήδη στη Ρώμη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου θα ψηφιστούν οι θέσεις για τις ευρωεκλογές και θα ανακηρυχθεί επισήμως η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν.  Άρα κάθε εξέλιξη στο ζήτημα των συμμαχιών στο χώρο της ελληνικής κεντροαριστεράς, αναμένεται μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

By