Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στα όρια τα δημοσιονομικά της Κύπρου

Ικανοποιημένος ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, από τη συμφωνία στο Eurogroup.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Σημαντικότατο βήμα για ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου, ώστε να έχουμε χωρίς καθυστερήσεις την πρώτη δόση του δανείου, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup.

Μιλώντας από το Δουβλίνο ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι πρέπει πλέον να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Τα δημοσιονομικά της Κύπρου, είπε, έχουν φτάσει στα όριά τους, χρειαζόμαστε αυτή την οικονομική βοήθεια και δεν υπάρχει άλλη πηγή άντλησης χρημάτων παρά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταρχήν συμφωνία θα επικυρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τα εθνικά κοινοβούλια και πρόσθεσε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπογραφεί και τυπικά το μνημόνιο, ενώ η πρώτη δόση του δανείου τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου.

Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι ο όλος σχεδιασμός θα αποδώσει.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι συνειδητοποιούν πως στην Κύπρο επιχειρείται μία πάρα πολύ δύσκολη διόρθωση.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν ότι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια η Κύπρος δεν θα είναι μόνη, αλλά θα έχει τεχνική και οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι είναι στο χέρι μας να καταρτίσουμε ταυτόχρονα το δικό μας παράλληλο σχεδιασμό για την ανάκαμψη, τον εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας υπηρεσίας και την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στον επιχειρηματικό και τον επενδυτικό τομέα.

 

 

By