Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ

tsipras vouli

Συγκεκριμένα, σφοδρή αντιπαράθεση είχαν οι κ. κ. Βενιζέλος και Τσίπρας, ενώ το λόγο έλαβαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εκφέρουν θέση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά τη μισάωρη διακοπή της συζήτησης στην ολομέλεια, λόγω της πρότασης μομφής, πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής «απαράδεκτη» και κάλεσε τη Βουλή «να την απορρίψει ευθύς αμέσως».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά «είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας» και τόνισε ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει με το Σύνταγμα και τους νόμους, ότι επιθυμεί να τρωθεί το φρόνημα και να παρεμποδίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, την πορεία της χώρας».

Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση η μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.

«Ποιος εκφράζει αυτήν την κυβέρνηση; Ο Βενιζέλος ή ο Σταμάτης, που λίγο νωρίτερα αποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας; Ποιος εκφράζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος για άλλη μια φορά είναι απών σε μια τόσο σημαντική διαδικασία;», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Κουβέλης: «Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας»
Το προεδρείο της Βουλής είναι αρμόδιο να κρίνει αν είναι συνταγματική η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο είναι πολιτικό λάθος να απομονώνονται οι ευθύνες ενός μεμονωμένου υπουργού που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Φώτης Κουβέλης.

Καμμένος: «Νόμιμο το αίτημα μομφής»
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε αίτημα μομφής «νόμιμα και τυπικά», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έπειτα από τη διακοπή της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης «απεδέχθη το αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την πρόταση μομφής, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στο προεδρείο, είπε ότι η μόνη του αρμοδιότητα είναι να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση, η οποία θα πρέπει να κριθεί από την ολομέλεια.

Συμφωνούμε να μετατραπεί η σημερινή διαδικασία σε συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανεξαρτήτως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέβαλε για λόγους σκοπιμότητας ή όχι, τόνισε η Αλέκα Παραρήγα του ΚΚΕ.

Άλλωστε, πρόσθεσε η κύρια Παπαρήγα, αποτελεί μια καλή ευκαρία για να συζητήσουμε ουσιαστικά τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι μετατρέπουν τη Βουλή σε προεκλογικό μπαλκόνι.

Εάν γίνει δεκτό να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας το ΚΚΕ «θα κάνει τα πάντα, ώστε η συζήτηση να λάβει ουσιαστικό νόημα» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Στα επίμαχα θέματα που πρέπει να συζητηθούν εκτενώς στη Βουλή η κυρία Παπαρήγα ανέφερε τα ζητήματα που θίγει το πολυνομοσχέδιο, όπως οι ρυθμίσεις για γάλα, φαρμακεία, αγρότες, τα εργασιακά, αλλά και το περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», τη βιωσιμότητα του χρέους κτλ

«Γιατί δεν δέχεται η κυβέρνηση; Τέτοιες προτάσεις δυσπιστίας βολεύουν και του δύο και την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ποιος θα κερδίσει βέβαια στο τέλος δεν ξέρω…» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο την κυβερνητική πολιτική όσο και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η μόνη δεδηλωμένη που αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ είναι «το δεδηλωμένο της επικινδυνότητας».

Από τα βέλη δεν γλίτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Άκρως επικίνδυνη είναι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει τη δεδηλωμένη» είπε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ παλεύει για να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική, όχι για να αλλάξει απλώς η κυβέρνηση, τόνισε η κυρία Παπαρήγα ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.

By